Vijf tips om fouten in je scriptie te voorkomen

Op 22-09-2024 in Schrijftips

Misschien kijk je gedurende je hele opleiding op tegen de afronding, het schrijven en inleveren van je scriptie. Het is vaak een van de belangrijkste onderdelen van het studentenleven en het kan veel slapeloze nachten bezorgen. Om te zorgen dat jij toch aan voldoende slaap komt, geef ik je vandaag vijf tips die je helpen om fouten in je scriptie te voorkomen.

Duidelijke onderzoeksvraag

Waarschijnlijk hameren je docenten er ontzettend op: het verwoorden van een concrete en duidelijke onderzoeksvraag. Vaak is de onderzoeksvraag te breed of te vaag. Zo wilde ik tijdens mijn afstuderen een essay schrijven over mogelijke polarisatie van de media. Deze onderzoeksvraag is veel te breed, want wat verstond ik bijvoorbeeld precies onder de media? Door je onderzoeksvraag specifiek te maken, doe je gericht onderzoek en kunnen je ook met concrete resultaten en conclusies komen.

  • Zorg dat je onderzoeksvraag specifiek, afgebakend en haalbaar is binnen de tijd die je beschikbaar hebt.
  • Check of je onderzoeksvraag daadwerkelijke aansluit bij je probleemstelling en het doel van je onderzoek.
  • Formuleer je onderzoeksvraag concreet, zodat je een duidelijk antwoord in de conclusie kunt schrijven. Als je een concrete onderzoeksvraag hebt, voorkom je dat je allerlei onderwerpen tegelijk behandelt. 
Sterk theoretisch kader

Natuurlijk is het ontzettend belangrijk dat jij de resultaten in je scriptie goed onderbouwt. Dit kun je doen door de theorie te bestuderen en het in de praktijk te toetsen. Voor veel studenten is het lezen van literatuur niet hun favoriete bezigheid en zij zijn veel liever in de praktijk bezig. Toch krijgt je scriptie veel meer waarde en goede onderbouwing wanneer jij je goed verdiept in de theorieën die in de literatuur zijn beschreven. Zo voorkom je dat je het wiel opnieuw uitvindt en kom je daadwerkelijk met nieuwe resultaten en/of conclusies.

  • Besteed voldoende tijd aan het verzamelen en analyseren van relevante literatuur. Vermeld in je scriptie de bronnen die je gebruikt hebt om plagiaat en ongeloofwaardigheid te voorkomen.
  • Koppel je theorie direct aan je onderzoeksvraag. Vraag je af of de theorie jouw benadering ondersteunt en werk uit waarom dat zo is.
  • Blijf kritisch op de theorieën die je in de literatuur tegenkomt. Als je voldoende kritisch bent, bespreek je vanzelf verschillende perspectieven.
Focus op onderzoeksvraag

Ik weet precies hoe het gaat. Je hebt een ontzettend boeiende onderzoeksvraag geformuleerd en vol enthousiasme duik je de literatuur in, op zoek naar relevante informatie voor het beantwoorden van jouw vraag. Maar… Het internet is een ontzettend grote informatiebron en voordat je het weet, heb je bergen aan informatie. Het is verleidelijk alles te gebruiken, want jouw enthousiasme weet altijd wel een link met de onderzoeksvraag te verzinnen. Doe dat niet. Hou je focus op die vraag en wijk niet af van het onderwerp waar je mee bezig bent.

  • Zorg voor heldere hoofdstukken en zorg ervoor dat elk hoofdstuk bijdraagt aan het beantwoorden van je onderzoeksvraag.
  • Vraag jezelf af bij alle informatie die je interessant lijkt voor je onderzoek of het bijdraagt aan de kern van je verhaal. Zo niet, dan kun je het beter weglaten.
  • Focus op de belangrijkste thema’s en conclusies in je scriptie.
Durf kritisch te zijn

Niemand vindt het leuk om veel kritiek te krijgen en daarom hebben veel mensen de neiging maar niet al te kritisch te zijn in hun leven. Kritische mensen worden vaak niet aardig gevonden en veel mensen streven naar acceptatie. Als je je scriptie schrijft, is het belangrijk dat je kritisch bent op de theorieën die je in de literatuur vindt en de dingen die je in de praktijk ziet. Soms lijken dingen mooier dan dat ze in werkelijkheid zijn.

  • Ga verder dan alleen beschrijven. Zet uiteen waarom jouw resultaten belangrijk zijn en wat ze betekenen in de context van je theoretisch kader.
  • Vergelijk jouw resultaten met eerder onderzoek en bespreek de overeenkomsten en tegenstrijdigheden. Kom ook met een conclusie.
  • Voel geen weerstand tegen het benoemen van de beperkingen van je onderzoek. Reflecteer op je eigen handelen en geef aan wat beter had gekund, zodat dat duidelijk is bij eventueel vervolgonderzoek.-

Voorkom taal- en spelfouten

Wanneer jouw scriptie voor taal- en spelfouten staat, geeft dat een slordige indruk en geef je het signaal af dat je weinig aandacht en/of tijd aan je scriptie hebt besteed. Dat is ontzettend zonde! Voorkom dat je in deze valkuil stapt en zorg dat de grammatica en spelling in je scriptie in orde is. Een scriptie zonder fouten wordt vaak serieuzer genomen en dat draagt sterk bij aan de kwaliteit van de inhoud.

  • Lees zelf je scriptie meerdere keren zorgvuldig door en gebruik de spelling- en grammaticacontrole van je tekstverwerker.
  • Laat iemand je scriptie proeflezen om de fouten op te sporen die je zelf over het hoofd hebt gezien.
  • Stuur je scriptie naar mij voor een laatste controle van je scriptie. Door het te laten controleren door een professionele redacteur weet je zeker dat je een foutloze scriptie inlevert.

Het schrijven van een scriptie is geen gemakkelijke opgave. Er zijn heel veel dingen waar je op moet letten en je kunt gemakkelijk je focus verliezen of over je eigen fouten heen lezen. Zorg ervoor dat je scriptie niet aan waarde verliest door onnodige taal- en spelfouten. Laat je scriptie door Goed Verwoord nakijken, zodat jij je alvast kunt gaan voorbereiden op de verdediging die eraan staat te komen.